Pari vuotta sitten innostuin kokeilemaan kaapelikela-puuhastelua =). Ensin tein itselleni pari kelaa ja sittemmin olen myös myyntiin kelapöytiä ja kelahyllyköitä tehnyt. Vaikka toisin voisi ajatella, kelojen työstäminen on kohtalaisen työlästä. Ne ovat usein aika huonossa kunnossa, koska ovat lojuneet ulkona jopa vuosikausia jos jonkinlaisissa pusikoissa ja säiden armoilla. Olen ensin antanut kelan kuivahtaa hetken, jotta hiominen on helpompaa ja maali tarttuu niihin paremmin. Kuivaamisen jälkeen keloihin niitatut laput ja pikkuniitit täytyy poistaa ja sitten vuorossa on reipas hiominen. Se onkin aika "yllätyksellistä" touhua aina välillä, sillä kelojen lautojen välit on pitkäsääristen seinälukkien suosikkipaikkoja. Yäk! Eipä oo yks tai kaks kertaa, kun hiomakone on näpeistä lentäny ja tämä eukko ottanu holokkipolovet alleen ja paennu johki mahdollisimman kauas kelasta. Hommaa ei helpota se, että en ällötyksiä taho tappaa, vaan kammosta huolimatta lukit yritän elossa hätistää pois kelan päältä. Voin kuvitella, että naapurit saavat hupia koko rahan edestä jos näkevät mun touhaamisen lukkien kans =D.

Hiomisessa riittävän ja liian raja on aika häilyvä. Itse en mielelläni liikaa niitä tahdo hioa, jotta niiden olemus ei liikaa muutu. Mitä järkee on kelaa työstää jos siitä tahtoo yhtä taisaisen ja virheettömän, mitä saisi vaikka vanerista tehtyä. Kuitenkin pinnan on oltava sen verran puhdas, ettei siitä tikkuja irtoa tai pintaan jää liikaa / käsittelyaineita. Käsittelyaineiden jäädessä kelan pintaan, ei maali siihen kunnolla tahdo tarttua. Tai tarttuu, mutta aine pukkaa maalin läpi eikä lopputulos ole siisti. Maalikerroksia olen maalaillut yleensä 3-4 riippuen kelan kunnosta. Tetra massalla olen myös pahimpia paikkoja paikkaillut, mutta edelleen sillä tavalla, ettei kelasta tule liian "siisti". Osaan keloista olen välihyllyn tehnyt. Tai itse asiassa sen sahaaminen on yleensä ollut mieheni harteilla, jotta hyllystä varmasti tulee hyvin istuva =). Sen olen kiinnittänyt kulmaraudoilla kelan runkoon ja yleensä olen vielä tueksi laittanut alle pari kolme tukipuuta. Tällöin hylly kestää hyvin painavankin lastin.

Turhan keveitähän nuo eivät ole, joskin paino riippuu paljon kelan koosta. Minä olen työstänyt 50-100 cm halkaisijaltaan olevia keloja. Joka tapauksessa olen kalustepyörät kiinnittänyt kelan pohjaan, jolloin sen liikuttaminen on paljon helpompaa. Kelat ovat oivallisia kirjahyllyjä, olohuoneen pöytiä, sivupöytiä, ulkona terassin pöytiä, jakkaroita jne... Vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea niistä voi tehdä. Jos mielenkiintoa riittää, niin kannustan kokeilemaan =). Tässä tuli ehkä myös vähän vinkkejä hommaan.

Muistathan kuitenkin, että keloja ei saa ottaa tienposkesta tai muualta, vaikka ne tyhjänpanttina siellä näyttäisi lojuvan. Kannattaa niiden osalta olla yhteydessä vaikka paikallisiin sähkötarvikeliikkeisiin ja kysyä heiltä, kuka kelojen panttausta ja palautusta hoitaa ja siten edetä ottamaan yhteyttä ko. henkilöön. Jonkun euron niitä yleensä joutuu maksamaan, mutta valmiina ovat hyvinkin hintansa väärtejä.

 

DSCN3392-normal.jpgDSCN3391-normal.jpgDSCN3383%20%282%29-normal.jpg

Yllä olevat kelat olen myyntiin tehnyt. Ylimmän kuvan kela on hiottu ja käsitelty etikka-teräsvillaseoksella. Etikan sekaan siis laitetaan teräsvillaa ja annetaan sen tekeytyä suljetussa ämpärissä jonku päivän ajan. Sitten seokseen kaadetaan vettä samassa suhteessa mitä etikkaa käytettiin. Tällä kun puuta sutii, puun pinta muuttuu harmaan sävyiseksi. Ja siis sellaisen vanhan kauniin harmaaksi. Keloista osa onkin jo harmaita, mutta väri syvenee ja tasoittuu, kun sen vielä tuolla seokselle sutii =). Keskimmäisen kuvan kela on hiottu ja lakattu ja alimman kuvan kela on käsitelty terassiöljyllä =).

 

060-normal.jpg

Tässä on itselleni tekemä kela. Tätä en maalannut tai käsitellyt muuten kuin kevyesti hiomalla. Rustiikkisen näköinen sivupöytä sopii kivasti sohvan viereen =).

063-normal.jpg

Tässä toinen, pieneenkin tilaan hyvin sopiva kelan puolikas. Välihyllyn kera, se on oivallinen kirjahylly, johon mahtuu paljon.

 

002-normal.jpg

Tässä myyntiin tehty iso kelan puolikas välihyllyllä.

182125_3893618011980_727345044_n-normal.

Tässä ensimmäinen tekemäni kela. Aluksi se oli omassa käytössä, mutta sittemmin myin tämän, kun itselleni nuo maalittomat kelat tein.